Goesting met vodden en todden 5-10-2018
(Zo hebben wij ons avontuur gedoopt)

Zo, inmiddels zijn we alweer een paar weken verder en gaan we nog steeds met veel “goesting” naar de academie.
Wel rijden we nog steeds verkeerd ondanks de tomtom, die we beide niet meer vertrouwen, we hebben nog geen één keer dezelfde route gereden.
Maar dit ter zijde, alhoewel ik dat op zich al een knap vind (ondanks mijn truckersdiploma).

We leren vreselijk veel op school, nadat we alle denkbare rechte vormen hebben gemeten met breinaald en hebben getekend zonder liniaal, kwamen de ellipsen, ook dit valt niet mee, maar oefening baart kunst, het gaat steeds beter en we zijn muisstil en werken keihard.
En wat een leuke les hadden we afgelopen keer, zo contrasterend met de vorige.
Snelschetsen! We zitten opgesteld in een kring. En nadat wij eerst een rietpen hebben gesneden, moet één van ons model gaan staan in het midden van de kring.
We krijgen 3 minuten de tijd om een snelschets te maken en degene die midden in de kring staat moet dus 3 minuten in dezelfde houding blijven staan, dat is langggg… We maken de schets eerst met potlood, daarna oefenen wij met krijt en dan wordt het tijd voor Oostindische inkt, verdund en puur en onze mooie rietpen en penseel. Hoe precies we de afgelopen weken moesten tekenen is even niet aan de orde, loslaten moeten we, je laten gaan.. Dat gaat steeds beter, het gaat om houdingen, niet om details.
Iedereen staat 3×3 minuten in de kring, wat bijna nog heftiger is dan het tekenen (op het laatst worden het 2 minuten, het is niet te doen, je staat helemaal te trillen..) en stapels papier liggen aan onze voeten.. hele bomen worden gebruikt, maar wat is dit leuk..
Toch heb ik ergens wat gemist.. Aan het einde van de les wordt een deel van ons werk besproken en hoor ik iemand zeggen dat het zooo fijn was dat schilderen van binnen uit, vanuit haar gevoel…??!!??
Ik denk dat wij, uit het hoge Noorden, zoals zij zeggen, daar iets te nuchter voor zijn …
Wordt vervolgd….