Kunstuitjes

Winter Kunstuitje – Ossip Zadkine

Winter Kunstuitje Kunstkring Voorne

Veel leden van Kunstkring Voorne zijn actief met het maken van kunst in 3D vorm. De onlangs opgerichte 3D-groep is daar een nieuw teken van. Reden te meer om tijdens onze activiteiten aandacht te besteden aan beeldhouwkunst.

Lezing

We doen dit weer met een museumbezoek met als voorbereiding een lezing door onze vaste kunstkenner Hoo Man Chan.
Speciaal voor onze vereniging houdt hij op vrijdagavond 1 februari een lezing over:

Ossip Zadkine

Wie kent hem niet, die bronzen figuur in Rotterdam met dat gat in zijn lijf? ‘Jan Gat’ wordt hij genoemd, of ook wel ‘Jan met de handjes’. De verwoeste stad, zoals het beeld eigenlijk heet, wordt wereldwijd gezien als een van de meest indrukwekkende monumenten voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het is zelfs zo beroemd dat velen óók – en dat is uitzonderlijk voor een beeld in de openbare ruimte – de naam van de maker kennen: Zadkine. Maar wie was Zadkine? En wat heeft hij nog meer gemaakt? De tentoonstelling ‘Zadkine aan Zee’ geeft een uitgebreid overzicht van het oeuvre van deze Parijse meester van het modernisme, die samen met collega-kunstenaars als Picasso, Brancusi en Lipchitz voorgoed het gezicht van de westerse beeldhouwkunst veranderde. Speciale aandacht is er voor Zadkine’s innige band met Nederland, waar zijn verzamelaars en opdrachtgevers vaak ook zijn vrienden waren.

Ossip Zadkine (1888-1967) wordt gerekend tot de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw. Geboren in Vitebsk in Wit-Rusland vestigde hij zich in 1910 in Parijs. Daar leerde hij de moderne kunst kennen, waaraan hij vanaf 1911 zelf een bijdrage ging leveren met primitivistische sculpturen in steen en hout. Onder invloed van het kubisme ontwikkelde hij begin jaren twintig een geheel eigen stijl, die gedurende de jaren dertig steeds dynamischer en barokker werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Zadkine in ballingschap in de Verenigde Staten, waar zijn reputatie alleen maar groeide. Zijn expressieve beelden van na 1945 laten de veerkracht zien waarmee hij aan de nieuwe idealen van het Europa van de wederopbouw een unieke en dwingende vorm wist te geven.

Op zaterdag 9 februari bezoeken we Museum Beelden aan Zee om daar onder begeleiding van een museumgids te genieten van een rondleiding door de expositie “Zadkine aan Zee”
Na het museumbezoek gaan we met elkaar lunchen.

Tip: Zet beide data alvast in de agenda.
vrijdagavond 1 februari en zaterdag 9 februari

Opgave voor deelname aan de lezing en/of excursie bij Loes Couwenberg, via lcouwenberg@live.nl.
Nadere informatie over de kosten en tijden volgen later. Houd daarvoor de mail en de Nieuwsbrief in de gaten.
Let op
De lezing door Ho Man Chan wordt gehouden in ons tijdelijke clubhuis in het centrum van Brielle.
Adres: Sint Catharijnehof 19 in Brielle
Voor de excursie geldt een maximum aantal deelnemers van 20 personen. Introducés toegestaan.

Loes Couwenberg
Hijmen van Keulen

Archief kunstuitjes

Kunstkring uitje 27 oktober 2018
Berlage wandeling door Den Haag

Deze keer hadden Loes en Hijmen een Berlage wandeling door Den Haag georganiseerd onder leiding van een enthousiaste gids. Het hagelde toen we startten bij het Gemeentemuseum, maar al snel klaarde het op. Annemiek Waterborg nam ons mee langs diverse Berlage gebouwen. Ze gaf daarbij uitleg over de ontwikkeling van Berlage’s bouwstijl gedurende zijn werkzame leven. Zij wees ons onder andere op de vaak door hem toegepaste 45 graden hoeken in zijn bouwwerken waardoor er zicht was naar meerdere kanten. Lopend van het ene Berlage pand naar het volgende wandelden we door lommerrijke wijken en een prachtig park. Halverwege de  wandeling hebben we heerlijk geluncht in de Indische buurt. We eindigden onze wandeling uiteindelijk in het gezellige, drukke centrum  van Den Haag.

Annemiek organiseert vaker architectuurwandelingen door Den Haag. Informatie daarover kun je  opvragen bij Loes.

Dordrecht Workshop en expositie
Den Haag gemeente museum (De Stijl)
Scheveningen Beelden aan Zee
Rotterdam Boijmans van Beuningen

Archief kunstuitjes

Dordrecht Workshop en expositie
Den Haag gemeente museum (De Stijl)
Scheveningen Beelden aan Zee
Rotterdam Boijmans van Beuningen