Kunstuitjes

Archief kunstuitjes

Kunstuitje Achter de Westduimen

Beste leden van de Kunstkring Voorne.
Zoals gebruikelijk organiseren we ook dit jaar aan het eind van de zomerperiode een kunstuitje voor de leden van Kunstkring Voorne en introducés.

Op zaterdag 24 augustus naar:

Beeldentuin Achter de Westduinen is een particuliere beeldentuin gelegen in Ouddorp op de kop van het eiland Goeree Overflakkee. De tuin ligt letterlijk achter de Westduinen, een oud duinlandschap en beschermd natuurgebied. Beeldentuin Achter de Westduinen viert dit jaar haar eerste lustrum. Ze hebben voor deze gelegenheid een prachtige tentoonstelling samengesteld. Deze zomer exposeren 35 kunstenaars uit binnen- en buitenland meer dan 100 kunstwerken in de tuin. Een bezoek aan de beeldentuin is een totaalervaring waarbij de kunst nieuwsgierigheid, verbazing en bezinning oproept tegen het decor van een zomers omsloten tuin.

Ons programma is als volgt:

11.00    Verzamelen bij de entree van de beeldentuin.
11.30 – 13.00  Rondleiding beeldentuin door de eigenaar en samensteller van de expositie.
13.00 – 14.00  Lunch in de beeldentuin
14.00 –  Gelegenheid om privé door de tuin te dwalen en de indrukken nogmaals te verwerken.

Kosten:                
Inclusief toegang, rondleiding, uitgebreide warme of koude lunch, 1 koffie/thee en 1  drankje.

KKV leden:     € 20,-
Introducés:                                          € 27,50
Alleen toegang en rondleiding:          € 7,50
Maximaal 20 deelnemers, waarvan er max 10 mee kunnen lunchen ivm de beperkte capaciteit binnen in het restaurant.

Adres: Dijkstelweg 58, Ouddorp
Website: www.achterdewestduinen.nl
Vóór woensdag 21 augustus opgeven via: lcouwenberg@live.nl

Loes Couwenberg en Hijmen van Keulen

Archief kunstuitjes

Winter Kunstuitje – Ossip Zadkine

Het was weer een goed bezochte lezing en kunstuitje!
1 februari lezing kunstkenner Hoo Man Chan en bezoekBeelden aan Zee 9 februari

Geïnspireerd en geënthousiasmeerd door Hoo Man’s lezing hebben een aantal kunstkring leden de Zadkine tentoonstelling bezocht. Na de koffie mét kregen we een uitstekende  rondleiding van een gids langs de belangrijkste beelden, waarmee we een goed idee kregen van Zadkine’s omvangrijke oeuvre.
Naast de vele prachtige sculpturen waren er ook een aantal indrukwekkende gouaches te bewonderen.

Na de rondleiding was er nog tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken, waarna we gezamenlijk naar Grand Café Westewind aan de boulevard aan de voet van het Kurhaus wandelden. Daarbij kwamen we langs de prachtige en vooral vrolijke beeldengroep “Sprookjesbeelden” op de trappen van de boulevard. Na een heerlijke en gezellige lunch is iedereen moe maar voldaan huiswaarts gegaan.

Ossip Zadkine

Wie kent hem niet, die bronzen figuur in Rotterdam met dat gat in zijn lijf? ‘Jan Gat’ wordt hij genoemd, of ook wel ‘Jan met de handjes’. De verwoeste stad, zoals het beeld eigenlijk heet, wordt wereldwijd gezien als een van de meest indrukwekkende monumenten voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het is zelfs zo beroemd dat velen óók – en dat is uitzonderlijk voor een beeld in de openbare ruimte – de naam van de maker kennen: Zadkine. Maar wie was Zadkine? En wat heeft hij nog meer gemaakt? De tentoonstelling ‘Zadkine aan Zee’ geeft een uitgebreid overzicht van het oeuvre van deze Parijse meester van het modernisme, die samen met collega-kunstenaars als Picasso, Brancusi en Lipchitz voorgoed het gezicht van de westerse beeldhouwkunst veranderde. Speciale aandacht is er voor Zadkine’s innige band met Nederland, waar zijn verzamelaars en opdrachtgevers vaak ook zijn vrienden waren.

Ossip Zadkine (1888-1967) wordt gerekend tot de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw. Geboren in Vitebsk in Wit-Rusland vestigde hij zich in 1910 in Parijs. Daar leerde hij de moderne kunst kennen, waaraan hij vanaf 1911 zelf een bijdrage ging leveren met primitivistische sculpturen in steen en hout. Onder invloed van het kubisme ontwikkelde hij begin jaren twintig een geheel eigen stijl, die gedurende de jaren dertig steeds dynamischer en barokker werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Zadkine in ballingschap in de Verenigde Staten, waar zijn reputatie alleen maar groeide. Zijn expressieve beelden van na 1945 laten de veerkracht zien waarmee hij aan de nieuwe idealen van het Europa van de wederopbouw een unieke en dwingende vorm wist te geven.

Archief kunstuitjes

Kunstkring uitje 27 oktober 2018
Berlage wandeling door Den Haag

Deze keer hadden Loes en Hijmen een Berlage wandeling door Den Haag georganiseerd onder leiding van een enthousiaste gids. Het hagelde toen we startten bij het Gemeentemuseum, maar al snel klaarde het op. Annemiek Waterborg nam ons mee langs diverse Berlage gebouwen. Ze gaf daarbij uitleg over de ontwikkeling van Berlage’s bouwstijl gedurende zijn werkzame leven. Zij wees ons onder andere op de vaak door hem toegepaste 45 graden hoeken in zijn bouwwerken waardoor er zicht was naar meerdere kanten. Lopend van het ene Berlage pand naar het volgende wandelden we door lommerrijke wijken en een prachtig park. Halverwege de  wandeling hebben we heerlijk geluncht in de Indische buurt. We eindigden onze wandeling uiteindelijk in het gezellige, drukke centrum  van Den Haag.

Annemiek organiseert vaker architectuurwandelingen door Den Haag. Informatie daarover kun je  opvragen bij Loes.

Dordrecht Workshop en expositie
Den Haag gemeente museum (De Stijl)
Scheveningen Beelden aan Zee
Rotterdam Boijmans van Beuningen