Sija Vermaat (ere lid)

In memoriam Sija Vermaat

Sija Vermaat is een van de leden die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het bestaan van Kunstkring Voorne. Lid geworden in de jaren 90 was ze al snel actief met exposeren en betrokken bij activiteiten. Een logische stap was haar bestuursfunctie in februari 2000

In de jaren die volgden, wat echt een bloeitijd was voor de vereniging, kon je als Kunstkring lid echt niet om Sija heen. Als organisator en programmeur van de Stadsgalerie aan de Markt  in Brielle was ze het kloppend hart van de vereniging. Alles had ze onder controle en nooit was iets te veel. Daarnaast coördineerde ze de exposities in Gemeentehuis Hellevoetsluis en het etalageproject “Kunst achter Glas”, was ook haar ding.
Toen we de Stadsgalerie moesten opgeven, ging ze met dezelfde energie, verder in het Nettenpakhuis aan de haven in Zwartewaal. Daar werd, met elkaar, vanuit het niets, een nieuw clubonderkomen opgebouwd. Als u er nog eens komt, de bank die nu nog voor de galerie staat, is door Sija “geregeld”

Als kunstbeoefenaar was ze altijd actief, ook op de maandaggroep die toen nog een onderdeel was van Kunstkring Voorne. Ze maakte samen met Theo regelmatig gebruik van de galerie waarin we haar werk konden bewonderen. De begeleiding van cursisten was ook een van de vormen waarin ze zich met overgave inzette, en waarbij ze zich omringde door veel enthousiasme. Bijzonder daarin was de begeleiding van gehandicapten in verpleeghuis de Plantage.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze bij haar afscheid als bestuurlid in 2011 werd benoemd tot erelid van de vereniging.

Hoewel op meer afstand, bleef ze betrokken bij diverse verenigingsactiviteiten. Dit jaar november was ze samen met Theo weer de eerste exposant met een persoonlijke expositie na de verbouwing van het Nettenpakhuis. En, nu lijkt het onwaarschijnlijk, 2 weken terug spraken we af, om in april 2020 weer terug te keren met nieuw werk.

Het bericht dat Sija was overleden sloeg dan ook, vooral bij veel vooral oude leden in de vereniging, in als een bom. Onbegrijpelijk en niet te bevatten.

We zijn aan haar inzet en enthousiasme veel dank verschuldigd. Haar bevlogenheid is voor ons een motivatie om er alles aan te doen om haar geliefde vereniging nog lang te laten voortbestaan.

Sija bedankt

Overleden op vrijdag 13 december 2019

Sija Vermaat De nachtvlinder